• Pooblaščena trgovina in servis Makita

Formdrill
Formdrill - popolnost v oblikovanju izvrtin in navojev.

Formdrill


formdrill.jpg

Popolnost v oblikovanju izvrtin in navojev.

Formdrill je popolni sistem za vijačne spoje v tankostenskih kovinskih ceveh.

V nekaj sekundah je možno forrmirati odgovarjajočo luknjo v tankostenski material (cev ali profil) za nadaljno izdelavo notranjega navoja poljubne velikosti. Z visokimi obrati in pritiskom na material nastane dovolj trenja, da se material razžari. S tem se material plastično deformira v odgovarjajočo luknjo z dovolj mesa za navoj.

Kaj je  Formdrill™?

Z Formdrill™ konicami lahko ustvarimo visoko stabilne prehode skozi pločevino in tankostenske cevi. Ti prehodi (luknje) so uporabni za vrezovanje navojev, nadaljnje varjenje ali kakršnokoli spajanje dveh cevi. Nad izvrtino je možno ustvariti tudi ojačani del (podložka). Rezultat je idealna alternativa varilnim maticam in maticam za kovičenje. Ob običajnem vrtanju se material odnaša. Dosti bolje je material ohraniti in z njim ustvariti  podaljšek v notranjost cevi, ki se pozneje lahko poljubno obdela (navoj…)

Točno to naredi Formdrill™, vrta brez odnašanja materiala!

Kako deluje

Formdrill™ konice lahko vpnemo v vsak močnejši vrtalni stroj. Z relativno visokim pritiskom in visokimi obrati (npr. za M8 v debelino stene 2mm potrebujemo cca. 2500 obr/min in 1.500W moči),se material in konica zaradi sile trenja ogrejeta. Temperatura konice Formdrill™ zelo hitro naraste na 650 do 750 °C, medtem ko ima okoliški material cca. 600°C. Ob tem se lokalna "napetost" v materialu toliko zmanjša, da ga s pomočjo Formdrill™ konice preoblikujemo v želeno formo.

S tem postopkom nastane velika razlika glede na klasično vrtanje. Z vrtanjem se stabilnost materiala praktično ne zmanjša, ker silnic v materialu nismo porezali (prekinili) ampak samo preoblikovali. 

Na začetku procesa se material (kovina) formira na robovih luknje. Ko gre konica globlje v steno cevi, se višek materiala "naloži" v notranjosti cevi in ustvari dovolj materiala za rezanje navojev. Dolžina odprtine (puše), ki nastane je 3 x debelina stene cevi. Ob tem nastane tudi tanki obroček na površini cevi. Le tega je z uporabo "FLAT" konice možno tudi odstraniti.

Ta kategorija še nima vnešenih artiklov.

Za več informacij nas kontaktirajte na telefon ali mail