Makita ponuja veliko 18V vrtalnikov - vijačnikov in v tej široki ponudbi se je včasih težko znajti. Naši strokovnjaki vam bodo s tem člankom pomagali pri izbiri optimalnega vijačnika Makita za vaš namen uporabe s poudarkom na treh ključnih lastnostih, na katere morate biti pozorni pri nakupu.

Kako delimo 18V vijačnike Makita?

Makita deli svoje 18V vijačnike v tri skupine:

Vrtalniki-vijačniki

Makita vijačniki vrtalniki akcija članek

V imenu je šifra DDF. Ti vijačniki Makita imajo dva načina delovanja. Prvi je vijačenje, kjer lahko nastavimo želeno stopnjo navora ob aktivni sklopki. Ko je želeni navor dosežen, sklopka odvzame moč, s čimer se izognemo prekomernemu privijanju vijaka. Drugi način je vrtanje, kjer je navor maksimalen, sklopka pa ne deluje, kar omogoča vrtanje v material, kot je les ali kovina.

So najširše uporabni vijačniki Makita in sodijo v vsak dom, močnejši modeli pa v vsako delavnico.

Vibracijski vrtalniki-vijačniki: v imenu je šifra DHP. Za razliko od linije DDF imajo poleg vijačenja in vrtanja še tretji način delovanja: vibracijsko vrtanje. Enako kot pri navadnem vrtanju je tu navor maksimalen, ob tem pa poseben mehanizem z udarci po zobniku aplicira še dodatno silo, s katero tišči sveder v material.

Makita vibracijski vrtalniki-vijačniki so zato odlični za splošno uporabo v primerih, ko je potrebno tudi vrtanje v trše materiale, kot so opečnate stene. Seveda pa še vedno opravijo vse naloge, ki jih pričakujemo od vrtalnikov-vijačnikov iz linije DDF.

Udarni vijačniki: v imenu je šifra DTD (šestkotna glava) oz. pri močnejših napravah DTW (štirikotna glava). Udarni vijačniki Makita imajo drugačen mehanizem od prejšnjih dveh razredov. Če imajo navadni vrtalniki-vijačniki konstanten navor, ga udarni vijačniki aplicirajo v sunkih, ki dosežejo bistveno višje vrednosti.

Makita udarni vijačniki DTD DTW

Udarni vijačniki s šestkotno glavo (DTD): preprosto vstavljanje vijačnih nastavkov in svedrov. Idealni za vrtanje z dolgimi svedri - udarni vijačniki Makita so prva izbira vseh krovcev. So zelo kompaktni, majhni in lahki, a dosegajo navore do 180 Nm. Zaradi posebnega prenosa moči v udarnem mehanizmu ne boste imeli občutka, da vam vijačnik želi izpuliti roko - uporaba teh majhnih in priročnih naprav je res enostavna.

Udarni vijačniki s štirikotno glavo (DTW): idealni za vijačenje v primerih, ko je potrebno močno zategniti: tipičen primer uporabe je privijanje in odvijanje koles na kmetijski mehanizaciji, avtomobilih in tovornjakih. Te naprave so "veliki brati" linije DTD in so po dimenzijah že nekoliko večji, dosegajo pa neverjetne navore do 1050 Nm!

Katere so torej tri glavne lastnosti, na podlagi katerih strokovnjak izbere pravi vijačnik Makita?

1) Tip vijačnika

Makita ima tri različne tipe vrtalnikov-vijačnikov, kot smo razložili zgoraj. Vprašajte se: kaj boste počeli s svojim vijačnikom Makita?

Boste predvsem sestavljali pohištvo? Izberite vijačnik iz linije DDF.

Želite univerzalni vijačnik za domačo uporabo, s katerim boste tudi zvrtali kakšno luknjo? Izberite vibracijski vrtalnik-vijačnik iz linije DHP.

Boste vijačili dolge vijake oz. vrtali z dolgimi svedri? Izberite udarni vijačnik iz linije DTD.

Boste menjavali kolesa na avtomobilih, prikolicah, kmetijski mehanizaciji? Prava izbira je udarni vijačnik iz linije DTW.

2) Krtačni ali brezkrtačni motor?

Novejši vijačniki Makita imajo brezkrtačne motorje, ki porabijo manj energije in ne zahtevajo toliko vzdrževanja (menjava ščetk) vendar mojstri stare šole še vedno bolj zaupajo starim krtačnim motorjem. Če se pokvari krtačna naprava, je možno zamenjati le pokvarjeni del motorja, denimo rotor ali stator. Če pride do okvare pri brezkrtačni pa je navadno vzrok v okvari celotne elektronike, kar pomeni, da je potrebno zamenjati vso elektroniko ali kupiti novo napravo.

Po mnenju naših strokovnjakov gre pri tem bolj za stvar okusa, saj bosta oba tipa motorjev opravila svoje delo in pri obeh do okvar prihaja le redko. Naprave s krtačnimi motorji, ki so trenutno v prodaji, so DDF453 in DHP453, DDF482 in DHP482 ter DDF458 in DHP458.

Makita grafitne ščetke

3) Maksimalni navor

Pri vrtalnikih-vijačnikih Makita DDF in DHP se je relativno preprosto odločiti za pravi model na podlagi nazivnega navora, ki ga naprava doseže.

  • Vzdržljivejši vijačnik za domačo ali profesionalno uporabo: DDF484Z ima 54 Nm navora, kar na prvi pogled ni tako veliko, toda ta vijačnik ima kovinsko zasnovo ohišja in je izjemno vzdržljiv tudi pri večjih obremenitvah. Na voljo tudi v setu z baterijami in polnilcem. Vibracijska varianta istega vijačnika: DHP484Z.
  • Profesionalni vijačnik za največje obremenitve: DDF486Z in DHP486Z (z vibracijo).

Follow us on Facebook